4 Eylül 2010 Cumartesi

Google'dan Buckyball sürprizi!


Google'dan yeni doodle; Buckyball nedir?
Buckyball, Richard Buckminster Fuller'in buluşu olan nano teknolojinin başlangıcıdır. Bu teknoloji, bugün itibari ile Google'ın doodle'ları arasındaki yerini aldı...
İnternetin devi Google, yaptığı özel logo olarak bilinen doodlelarının arasına bir yenisini daha ekledi: Buckyball.
Buckyball, sadece bir nanometre çapındadırlar. Bir nanometre ise, bir milimetrenin milyonda birinin olduğu düşülürse, bu bir insan tırnağının her saniyede uzadığı miktar kadardır. Buckyball’ın kimyasal formülü C60’tır. Buckyball'ın asıl ismi ise, Buckminster Fullerene'dir. Daha sonra kimyacılar tarafından bu isim, Buckyball olarak kısaltılmıştır. Bucky ismi ise, bu buluşun sahibi Buckminster Fuller'den gelmektedir.
Ayrıca yalnızca 1 Buckyball - Google doodle'da olduğu gibi - 20 altıgen ve 12 beşgen şeklinde dizili altmış (60) karbondan oluşmaktadır (C60).
Küresel fullerenes olarak da adlandırılan buckyballs'ın silindirik olanlarına karbon nanotüpler veya buckytubeslar da denir. Buckyballs, dünyada çok nadir de olsa bulunuyor.

BUCKYBALL NE İŞE YARAR - TIKLA

İLK NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?
Buckyballs, ilk olarak 1985 yılında adını da aldığı, Buckminster Fuller tarafından keşfedilmiştir. Bilim adamı Fuller hayatını, insanlığın dünya üzerinde daha başarılı ve uzun yaşama şansının olup olmadığını keşfetmeye çalışarak adamıştır. Böyle bir yol var olduğunda da nasıl olacağını anlatmaya çalışmıştır.
VARYASYONLARI
Fullereneslerin keşfi olan 1985 yılından bu yana, fullerensler üzerindeki yapısal değişmeler kendi kümelerinde oldukça iyi düzeyde geliştirildi. Bunlara birkaç örnek olarak;
Buckyball kümesi: Kümenin en küçük numaralı üyesi C20 ve en bilinen üyesi de C60.
Nano tüpler: Çok küçük boyutlarda, tek veya çoklu duvarları olan içi boş olan tüplerdir ve elektronik endüstrisindeki potansiyel uygulamadır.
Maga tüpler: Nanotüpün çapından daha büyüktür ve farklı kalınlıklardaki duvarlarla hazırlanır. Potansiyel olarak farklı boyutlarda moleküllerin çeşitli ulaşımları için kullanılır.
Polimerler: Zincir, iki ve üç boyutlu polimerlerde yüksek basınç altında, yüksek sıcaklıklarda oluşur.
Nano Soğanlar: Küresel partiküller,  buckyball göbek çevresindeki çok karbon katmanlarına dayalı, yağlar için önerilir.
Bağlantılı "Top ve Zincir": dimerleri: 2 Backyball, Bir karbon zinciriyle bağlanır.
- Kaynak: Wiki -

Artikel Terkait:

0 yorum:

Yorum Gönder

Küfür ve Hakaret içeren yorumlar yazmayınız.
Aksi halde yorumunuz silinecektir.
Yorum yazarken Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösteriniz.
Eğer "Yorumlama Biçimi"nde "Google Account,LiveJournal,Wordpress,TypePad,AIM,OpenID" seçeneklerinin ne olduğunu bilmiyorsanız
"Adı/Url" seçeneğini kullanınız.