18 Eylül 2010 Cumartesi

KİLİSEDE NAMAZ KILAN, HRİSTİYAN TOPLULUKLAR

Namaz kılan hristiyanlar, vatan.tc
Tarihin en eski Hristiyan Topluluğu Süryaniler secde ile ibadet ediyor. Mardin ve çevresinde dört bin Ortodoks Süryani yaşıyor. Kırklar Kilisesi başta olmak üzere, kiliselerinde ibadet ediyorlar. Ancak diğer Hıristiyan mezheplerinden bir farkları var: Namaz kılıyorlar.
Süryani namazı günde yedi vakit. Namaz kılmak için öncelikle bedensel ve ruhsal temizlik şart. Başörtülü kadınlar, çocuklar, başları açık erkekler, önlerinde ise papazları…

Tarihin bilinen en eski Hıristiyan topluluğu Süryaniler günde yedi kere “namaz” kılıyor. Hem de kıyam, kıraat ve secdesiyle birlikte. Tıpkı Müslümanlar gibi önce beden temizliğini yapıyorlar, ardından da namaza duruyorlar. Yaptıkları bu ibadete Süryanice “slawotho” diyorlar.
Bugün Türkiye’de 30 bin Süryani yaşıyor. Kadim Süryani Cemaati’nin 25 bin üyesi İstanbul’da. Dört bini Mardin’de, geriye kalan bin kişi ise başta Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına dağıldı.
Namaz Kılan Hristiyanlar, vatan.tc
İnanışa göre, kilisenin kurulduğu ilk yıllarda Hz. Davut’un Mezmurları’nda varolan “Senin adaletli hükümlerin için, günde 7 kere sana hamd eylerim” ayetinden ilham alınmış namazın kaç vakit kılınacağına. Süryaniler’de akşam, yatsı, gece yarısı, sabah, kuşluk, öğle saat on iki ve ikindi namazından ibaret vakitler. Bu vakitlerde namazını kılamayanlar ise daha sonra namazın kazasını yapabiliyor. Ancak bugün yedi vakit yerine üç vakit uygulanıyor. Namazlar birleştirilerek kılınıyor.
Namaz, Hristiyan, Hristiyanlık, Vatan.TC
NAMAZI İNCİL’DEN ÖĞRENDİK
Her dinde olduğu gibi Ortodoks Süryaniler’de de dua çok önemli bir yer tutuyor. İnanışlarına göre dua, insan aklının Allah’a yönelmesi ve ruhi sözlerle isteklerin sunulmasıdır. Hz. Adem ve Hz. Havva’nın bulunduğu Ferdus Bahçesi’nin evrenin doğusunda olduğuna inanılıyor. Hz. İsa’nın dünyaya ikinci defa gelişi de Süryani inancına göre doğudan olacak. İşte bu yüzden Ortodoks Süryaniler’in namazda ve ayinde yüzlerini doğuya çevirdiklerini söylüyor Gabriyel Akyüz:
Namaz veya dua, doğrusu ben bu ikisini birbirinden ayıramıyorum. İsa, daha yeryüzündeyken kendi öğrencilerine, Hıristiyanlığın temel bir ibadeti olan bir namazı, bir duayı öğretiyor. Biz bu namazı İncil’den öğrenerek halen devam ettiriyoruz…
Daha ayrıntılı bilgi almak için:
* Chronicle Dergisi

Artikel Terkait:

0 yorum:

Yorum Gönder

Küfür ve Hakaret içeren yorumlar yazmayınız.
Aksi halde yorumunuz silinecektir.
Yorum yazarken Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösteriniz.
Eğer "Yorumlama Biçimi"nde "Google Account,LiveJournal,Wordpress,TypePad,AIM,OpenID" seçeneklerinin ne olduğunu bilmiyorsanız
"Adı/Url" seçeneğini kullanınız.